Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Býčkovice potřebují změnu, připravme se na ní!

Obec Býčkovice má jeden veliký problém, Tím problémem je bohužel její samotné vedení. Nečekejme na konec volebního období a zamysleme se již nyní co dál...

Malebná obec Býčkovice v samém srdci "Lovečkovického Středohoří" se potýká s velkým problémem. Paradoxní na celé záležitosti je fakt, že problémem obce se stává její samotné vedení. Příští rok končí volební období zastupitelstva voleného na podzim roku 2014. 

První veřejné výsledky komunálních voleb v roce 2014 nepřinášely na místní půdě v podstatě nic nového, o změny se však postaralo zastupitelstvo obce, když v tajné volbě nepodpořilo stávající starostku a zvolilo zastupitelku, která přitom v počtu preferenčních hlasů dosahovala sotva poloviny. Tento paradox bohužel umožňuje volební zákon. Během krátké doby se však svého mandátu zcela vzdalo hned několik zastupitelů, později dokonce i místostarostů. Obyvatelé obce jsou právem naštvaní a ptají se: "jak je to možné?, co za tím stojí?" Bude někdy lépe? 

Obyvatelé obce Býčkovice dnes již na většinu těchto otázek znají odpověď, nebo ji alespoň tuší. Za všeobecným neklidem stojí špatná nálada šířící se obcí z jeho jádra a to obecního úřadu. Obec hojně rozesílá doporučené zásilky občanům a upozorňuje je na nešvary a obcházení zákona v různých záležitostech, zásadní problémy však neřeší. Ten občan porušuje to, jiný zase to. Když se to pak jak se říká vezme kolem a kolem, všichni pak tvoříme neobyčejně velký kolektiv nepopulárních, problémových a přechytralých občanů, které je zapotřebí pracně dirigovat, neustále komandovat a hlídat. Ano, i já jsem do této skupiny zapadl. Jakožto bývalý místostarosta, jenž se ohradil proti nejen proti způsobu a celkovému průběhu nejmenovaného výběrového řízení, jsem se rázem stal velmi problémovým a nežádoucím člověkem, o něhož by si žádný spořádaný člověk ani kolo neopřel. Jelikož jsem se nechtěl i nadále setkávat s urážkami, které ve své podstatě byly sice svým obsahem velmi ubohé a strohé, rezignoval jsem z funkce místostarosty a po nepovedeném "puči" i z pozice zastupitele. Vím, že jsem tím zklamal celou řadu obyvatel, kteří ve mě vkládali naději v lepší vedení a směřování obce, za což bych se jim velice rád omluvil. 

Po své rezignaci, kdy občané obce zásadním způsobem začali dávat najevo, že nesouhlasí se vzniklou situací na úřadě, jsem doufal, že se situace stabilizuje, uklidní a úřad se poučí. Opak je však bohužel pravdou. Ačkoliv je mé bydliště od samého centra obce relativně dost vzdálené, je až ke mě často slyšet nesouhlas a nespokojenost občanů s fungováním obce. Možná i proto jsem se po pečlivém zvážení rozhodl přinést do obce nápad a hlavně naději, která by zastaralý a ztrouchnivělý směr obce měla zvrátit.

 

Pojďme dát dohromady schopný tým! 

Mým přáním je dát dohromady schopný, vyrovnaný tým lidí, kteří by jednak reprezentovali svůj názor, ale přinesli také své nápady a navrhovali různá řešení. Obec potřebuje kreativní lidi, kteří mají otevřené oči a srdce, a nebojí se jednak prezentovat, ale jsou také odhodláni bránit a odolávat. Nemohu říci, že obce potřebuje mladé lidi, co však obec potřebuje je nestranné a morálně vyrovnané jedince, kteří jsou schopni odolávat vnějšímu tlaku a dokáží stát za svým názorem, který bude obci a zejména jejím obyvatelům přinášet bezpečnost, klid a spokojenost s místem kde a s kým tu žijí. 

 

Potřebujeme lidi chytré jako rádio

Mým dalším přáním je získávat názory a poznatky lidí, obyvatel a návštěvníků obce. Každý z nás navštěvuje celou řadu míst a vnímá změny, které se tam dějí. Každý z nás vnímá prostředí, ve kterém se pohybuje a každý z nás si chce do obce a místa bydlení přinášet to nejlepší. Každý takový názor a zkušenost bychom měli uvítat.  

 

Odhoďme předsudky

Je zapotřebí odhodit předsudky a tvrzení o malé obci. I v malé obci lidé dokáží vymyslet velké věci. Je veliká škoda, že obec v letošním roce neoslavila žádným významným způsobem letošní kulaté výročí. Nehledejme problémy a nehledejme způsoby proč říci, že to nejde!

 

Staňme se partnery

Začněme spolupracovat s obcemi v okolí. Pojeďme se podívat jak problém vyřešili jinde. Pojeďme se poradit. Můžeme oslovit obce v zahraničí a stát se partnery. Můžeme si tak vyměňovat nejen poznatky, ale také také zvyklosti, řeč a při troše nadsázky budeme mít kam poslat naše děti, aby poznali svět. Víte kolik na světě existuje obcí, které mají ve svém názvu býka? Mnoho! 

 

Zaměřme se na na naší bezpečnost 

Ve světě může být sebekrásněji, ale vždy musíme mít místo, kam se rádi vrátíme a kde se budeme cítit bezpečněji. Objednávka kamerového systému do obce, zlepšení osvětlení a získání pocitu bezpečí je záležitost, která má sice byrokratické překážky, ale je k nezaplacení.

 

Doprava, bezpečný průjezd obcí

Velkou kapitolou nejen obce Býčkovice, ale zejména oblasti "Marmeládky" a Velkého Újezdu je zajištění bezpečnosti v silničním provozu a zajištění bezpečného pohybu obyvatel po místních komunikacích. Do vybudování chodníků je zapotřebí nekompromisně tlačit na provozovatele komunikací, aby byla upřednostněna bezpečnost občanů před rychlostí průjezdností daných oblastí. Oblast "Marmeládka" potřebuje svoje dopravní označení oznamující začátek a konec obce. V centrální části obce Býčkovice musí být vytvořena zóna 30km/h, která bude striktně kontrolována. 

 

 

Zajištění budoucnosti obce, kanalizace

Obec potřebuje začít pracovat na realizaci obytné zástavby. Potřebujeme přilákat nové a mladé lidi, kteří zde budou odhodláni vychovávat své děti. K tomu je zapotřebí vytvořit zcela nové základy. Jedním takovým základem je kanalizace, veřejné osvětlení, vytváření a prodej stavebních parcel.   

 

Přestaňme šetřit na dětech

Mým velkým přáním je, aby obec přestala šetřit na našich dětech. Pokud obec ušetří na nesmyslných investicích, má šanci pohodlně nejen dotovat, ale i zajišťovat dopravu dětí do školy či hradit dětem trvale hlášeným na území obce příspěvek SRPŠ. Legislativa nebrání obci zavést si porodné či jinou formu podporu dětí obci, zejména ve sportu a vzdělávání. Kdo jiný by měl zde chtít žít, než naše děti? Chtěl bych se také vyvarovat případů, kdy na kulturních akcích pořádaných obcí budou dětem podávány patoky za pár korun! Obec má dostatek financí na to, aby dětem na akce pro ně určené koupila kvalitní ovocné šťávy a ne Aro Colu a jiné extrémy! Podporujme vzdělávání našich dětí a posílejme je do školy, která je pro naše dítě vhodná a ne místně příslušná ! 

 

Vyřešme cesty a sporné parcely, zimní pluhování

Velkým a palčivým problémem celého katastru obce jsou cesty. Pojďme se zamyslet nad možným odprodejem některých cest. Nesmí však docházet k poškozování žádného z účastníků či uživatelů. Nevidím však problém v odprodeji obecního pozemku, o který se někdo celé roky stará zcela dobrovolně a nezištně a pozemek není cestou, která by zajišťovala jediný možný přístup k jinému pozemku. Vysypání a opravy obecních cest jsou otázkou spíše vůle než - li financí. Nedílnou součástí tohoto problému, který obec trápí je také zimní údržba obecních cest. Pokud je schopen se dobře o cesty starat místní obyvatel, proč mu to nesvěřit? Nemusíme přece čekat až pluh protáhne i tu nejposlednější ulici v Polepech a pak přijede k nám. 

 

Nádrže u hřiště

Další palčivý problém, který je třeba i mě trnem v oku. Pojďme vyřešit a navrhnout optimální řešení ve věci zastaralých a nepotřebných vodních nádrží u fotbalového hřiště. Vzpomínky zastupitelů jsou jedna věc, ale druhá věc je stávají podoba a skutečnost, že nynější podoba ohrožuje každého z nás. Vy byste na takové hřiště pustili na chvíli děti bez dozoru? Mou představou je sportoviště, netradiční sporty, areál s různými druhy vyžití, proč na okraji nezřídit letní kino? Nápadů je spousta. 

 

 Nečekejme, pojďme jednat.

V závěru celého tohoto regionálně zaměřeného článku je však zásadní výzva. Pojďme věci vymýšlet hned. Neztrácejme čas a začněme vymýšlet co s problémy obce budeme dělat dále. Nechme zastupitelstvo obce jednat, zasedat a hledat problémy tam kde nejsou. Pojďme se připravovat na nové věci již nyní. Plno věcí dokážeme připravit a projednat sami jako obyvatelé. Pojďme najít partnery. Možná jsou i mezi námi. 

Martin Houška

MartinHouska@seznam.cz

 

Autor: Martin Houška | středa 15.11.2017 21:12 | karma článku: 8,54 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Martin Houška

Za šest set metrů dojedete k železničnímu přejezdu bez závor !

NAVIGACE: Za šest set metrů si zachraňte život! Kdy bude k instalaci taková aplikace na život? Samozřejmě řečeno s nadsázkou. Sebelepší aplikace nenahradí naší ostražitost. Proč však neposunout stávající aplikace k bezpečnosti ?

9.9.2019 v 18:25 | Karma: 12,05 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Všechno nejlepší k narozeninám, nádraží !

V těchto dnech oslaví své kulaté narozeniny nádraží Ploskovice, na trati Lovosice - Česká Lípa. Trať, kterou tichá nerozvážnost a nerovnoměrnost provází už od samého počátku.

16.12.2018 v 18:18 | Karma: 15,86 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Jízda výtahem směrem dolů je zakázana! Aneb zakázaný život

Naše země je obklopena tabulkami zákazů a příkazů, jejichž přítomnost je ve většině případů zcela zbytečná. Některé zákazy a dokumenty jsou však vytvářeny jen proto, aby mohlo být následně vymáháno jejich porušení.

14.6.2018 v 14:11 | Karma: 21,82 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Co bude s Býčkovicemi dál?

BÝČKOVICE - Malebná obec na Litoměřicku se potýká s problémem stagnace a veřejného znechucení. Co však bude s obcí dál, pokud se nezmění její vedení? Mám velké obavy, že velké NIC bude pokračovat.

10.6.2018 v 11:23 | Karma: 7,75 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

PLOSKOVICE - Vlaky nepojedou, zámek bude uzavřen

Všichni, kdo se v nejbližších dnech chystají navštívit kraj květů, hradů a zámků by měli zbystřit, na železniční trati Litoměřice - Česká Lípa bude výluka a zámek v Ploskovicích bude z důvodů natáčení seriálu 1.republika uzavřen.

8.5.2018 v 16:07 | Karma: 5,69 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Přečtete - li mé články, poznáte můj postoj k životu. Obvykle můj text obhajuje názor, jež mé řádky vyvrací obecné příkoří či nepravdy. To vše mnohdy v zesměšňující či satirické podobě.

Seznam rubrik