Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co bude s Býčkovicemi dál?

BÝČKOVICE - Malebná obec na Litoměřicku se potýká s problémem stagnace a veřejného znechucení. Co však bude s obcí dál, pokud se nezmění její vedení? Mám velké obavy, že velké NIC bude pokračovat. 

Obec Býčkovice leží v lukrativní části republiky. Dojezdová vzdálenost do Prahy je prakticky rovna době cestování veřejnou hromadnou dopravou ze některého se sídlišť do centra Prahy. Do Krajského města coby kamenem přes kopec dohodil, do Litoměřic kousek, autobusy každou hodinu, vlakové nádraží na katastru obce. To vše obklopeno krásnou, členitou a přesto velmi úrodnou přírodou, kterou znali i panovníci za Rakouska Uherska. Samotná obec Býčkovice leží bývalé významné obchodní stezce, v bezprostřední blízkosti státního zámku Ploskovice a její historie sahá až do 12.století. 

Problém obce však není její historie a jak vidíte, tak ani poloha. Naopak. Její problém je samotné vedení obce. V obci se prostě nic neděje. Nic zásadního. Nikdo samozřejmě nevolá po tom, aby na návsi každou sobotu drnčely kolotoče a na hřišti zpíval Martin Maxa, ale harmonika pro důchodce v místním hostinci, na kterou mohou ještě jít jen opravdu důchodci od 70.let mi přijde jako poslední kulturní umíráček obce. Obec nechala zrekonstruovat prostory obecného úřadu a vznikly zde bezvadné prostory pro konání drobných kulturních akcí. Možností je přeci celá řada. Od malého divadla, přes ochutnávku vína až po návštěvu nějakého hosta, herečky, zpěváka, sportovce, akce pro děti a nebo třeba až po poradnu a diskuzi s  právníkem, lékařem, policií. Cokoliv. Proč se nic takového neděje? Nikdo by o to neměl zájem, bylo mi řečeno. Jak k tomuto názoru vedení obce dospělo, aniž by cokoliv vyzkoušelo sám nevím. 

Obec pořádá každoročně na svém fotbalovém hřišti akce k pálení čarodějnic a dni dětí. Musím uznat, že organizace těchto akcí se zlepšila. Rok od roku jsou tyto akce doprovázeny bohatým programem pro děti. I těmto akcím však lze dát jistý šmrnc. Proč neobjednat živou kapelu, pojízdný stánek s pivem z pivovaru. Proč třeba neudělat zábavu s pivovarem Kocour, který si také přiveze profesionální catering. Že na to nejsou peníze? Prosím Vás, to jsou s prominutím kecy! a ještě ke všemu nevhodné! Pokud bychom se detailně zajímali o výdaje obce třeba za projekty a vytvoření projektové dokumentace, které nejsou pro obec prioritní či v nejbližší době proveditelné, došli bychom k částce, která by možná bohatě pokryla částku za kolotoče i s Maxou a to několikrát do roka. Je škoda, že při takových akcích sedí lidé s plastovými kelímky, z reproduktoru se linou nahrávky a děti popíjí jistě zdravou Aro Colu z Kauflandu za čtyři koruny. 

"Na Jupíky prý nejsou peníze ! "

Jediná vydařená akce je od letoška ještě ohrožena konáním stejné akce na 1km vzdáleném ploskovickém hřišti. Proč se tedy obce nedomluví, že jeden rok bude akci pořádat obec Ploskovice a druhý rok obec Býčkovice? Navzájem si mohou finančně vypomoci a tím i obohatit program. Proč? Odpověď hledejme sami. Nejspíš za tím stojí ješitnost jednotlivých představených osob. 

V této souvislosti bych chtěl projevit názor, že obec Býčkovice se bez přítomnosti obce Ploskovice do budoucna neobejde. Je docela možné, že obci by pomohlo opětovné spojení a převedení působnosti zpět pod obec Ploskovice. K čemu je nyní býčkovický obecní úřad, který úřaduje jen dva dny v týdnu a obsahuje zastupitelstvo, které má problém samo se sebou? 

Obec potřebuje zejména kanalizaci, čističku odpadních vod, zajištění bezpečnosti a dopravní obslužnosti. Pozoruji, že obec čas od času zachvátí drobný kriminální živel, za obcí se občas objeví sem tam nějaká černá skládka. Vše je to o tom, že někdo vycítí, že nějakou věc přímo na návsi ukrást může, protože nikde není žádná kamera, žádná hrozba. Pytel s odpadem nechá za obcí pouze dobytek, který ví, že nebude přistižen. Protože ví, že obec nejeví žádné známky iniciativy působící proti těmto nešvarům. Cedule "zákaz skládky pod pokutou" je starý přežitek. 

"To chce fotopasti a pár mastných pokut! "

Obec nepodporuje rozvoj malých dětí v obci. Neláká mladé rodiny, aby si zde postavili dům. Myslím, že hřišťátko na návsi na přímém slunci, kde se v létě pohybuje teplota kolem 40 stupňů není úplně to pravé vyžití. Proč nezasypat staré vodní nádrže a spolu s fotbalovým hřištěm nevytvořit sportovní celek. Vždyť zde můžeme vytvořit prostor pro speciální sporty, za kterými by sem zavítali lidé z Litoměřic i jiných obcí. Areál by mohla obklopovat asfaltová cesta, která by poskytovala prostor pro bruslení, běhání. Kde jinde se mají naše děti naučit jezdit na kole? Kde mají pak jezdit na kole? Na návsi, kde každý druhý řidič jezdí jak hovádko? A proč tam jezdí jak hovádko? Protože ví, že může. 

Začátek obce by nás měl vítat a říkat, že zde je o lidi postaráno. O to by se starala dopravní značka upozorňující na zónu s maximální rychlostí 30 km \ h. Nějaký ten radar na návsi, která by mimo jiné zasloužila také vzhlednější úpravy, by také nikoho z obyvatel jistě neurazil. 

Investice je pár stovek korun a chvíli dopisování s odborem dopravy a policií. 

Je toho opravdu spousta. Nic se však nezmění, pokud nikdo nebude kandidovat do voleb do obecních zastupitelstev konaných letos na podzim. Jsem přesvědčen, že v obcích Býčkovice, Velký Újezd i přilehlých částech je spousta lidí, kteří mají tu vůli udělat z Býčkovic moderní obec a místo ke spokojenému životu. Protože já cítím, že obec se zaléváním květin v okně úřadu a hledáním způsobů proč cokoliv nejde prostě nevede! 

 

  

 

 

 

Autor: Martin Houška | neděle 10.6.2018 11:23 | karma článku: 7,75 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Martin Houška

Za šest set metrů dojedete k železničnímu přejezdu bez závor !

NAVIGACE: Za šest set metrů si zachraňte život! Kdy bude k instalaci taková aplikace na život? Samozřejmě řečeno s nadsázkou. Sebelepší aplikace nenahradí naší ostražitost. Proč však neposunout stávající aplikace k bezpečnosti ?

9.9.2019 v 18:25 | Karma: 12,05 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Všechno nejlepší k narozeninám, nádraží !

V těchto dnech oslaví své kulaté narozeniny nádraží Ploskovice, na trati Lovosice - Česká Lípa. Trať, kterou tichá nerozvážnost a nerovnoměrnost provází už od samého počátku.

16.12.2018 v 18:18 | Karma: 15,86 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Jízda výtahem směrem dolů je zakázana! Aneb zakázaný život

Naše země je obklopena tabulkami zákazů a příkazů, jejichž přítomnost je ve většině případů zcela zbytečná. Některé zákazy a dokumenty jsou však vytvářeny jen proto, aby mohlo být následně vymáháno jejich porušení.

14.6.2018 v 14:11 | Karma: 21,82 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

PLOSKOVICE - Vlaky nepojedou, zámek bude uzavřen

Všichni, kdo se v nejbližších dnech chystají navštívit kraj květů, hradů a zámků by měli zbystřit, na železniční trati Litoměřice - Česká Lípa bude výluka a zámek v Ploskovicích bude z důvodů natáčení seriálu 1.republika uzavřen.

8.5.2018 v 16:07 | Karma: 5,69 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování

Martin Houška

Nehoda na křižovatce u Ploskovic je opět zdárným příkladem arogance

Dne 29.1. se křižovatka na silnici 1/15 poblíž Ploskovic stala opět němým svědkem lidské blbosti a arogance.

29.1.2018 v 16:47 | Karma: 30,91 | Přečteno: 2650x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Přečtete - li mé články, poznáte můj postoj k životu. Obvykle můj text obhajuje názor, jež mé řádky vyvrací obecné příkoří či nepravdy. To vše mnohdy v zesměšňující či satirické podobě.

Seznam rubrik