Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za šest set metrů dojedete k železničnímu přejezdu bez závor !

NAVIGACE: Za šest set metrů si zachraňte život! Kdy bude k instalaci taková aplikace na život? Samozřejmě řečeno s nadsázkou. Sebelepší aplikace nenahradí naší ostražitost. Proč však neposunout stávající aplikace k bezpečnosti ?

Dnešní moderní člověk si nemusí nic pamatovat. Nemusí nic hlídat, vyhledávat a učit se. Na všechno má aplikace. Některé z nich jsou dokonce tak vyspělé, že už nepotřebují součinnost s člověkem a v podstatě si žijí vlastním životem. Povětšinou jsou to však bohužel programy v mobilu, které nás okrádají o to nejcennější a tím je čas v našem životě. Jen málo aplikací nám však ten život může zachránit. Domnívám se, že ty zásadní na svůj objev stále čekají. 

Přitom je to tak prosté. Mnohdy by stačilo upravit nebo sloučit stávající funkce mobilu a aplikace, která by byla k užitku i na obyčejném tlačítkovém mobilu je na světe. Například upozornění na vypnutí proudu. Takový mobil by stačilo dát večer do nabíječky a zapnout aplikaci, která by spustila nějakou melodii, alarm či varování v okamžiku kdyby byl mobil odpojen od zdroje elektrického proudu. Nedocenitelný pomocník pro ty, kteří bydlí v domě s kotlem na tuhá paliva, kde oběh topné vody je zabezpečen elektrickým čerpadlem. Noční podzimní vichřice, kdy očekáváme výpadky proudu a zároveň musíme vytápět dům by pro nejednoho majitele znamenala o něco málo poklidnější spánek. 

Jako zásadní nápad ve vylepšení našich datových pomocníků však spatřuji v úplně jiném odvětví. V dopravě. Konkrétně na železničních přejezdech. Po letošních tragických prázdninách, které přinesly větší počet usmrcených řidičů na železničních přejezdech se na chvíli strhla vlna diskuzí jak by bylo možné nejlépe tato úrovňová křížení pozemní komunikace s železnicí ochránit. Ani v tomto článku si však neodpustím komentář, že za veškerými dopravními nehodami a to nejen na železničních přejezdech stojí nejen nepozornost, ale zejména agrese a vědomí českého řidiče, že je právně nepostižitelný. 

Nebudu se nyní vyjadřovat k situacím, kdy na přejezdu uvázne z jakéhokoliv důvodu automobil. Ať už mezi zavřenými závorami a nebo zůstane stát v prostoru kolejí z důvodů nějaké technické závady. Bohužel se jedná o velice nepříjemné situace, na které se nelze úplně připravit a většinou jde o vteřiny. Nejhorší na těchto situacích je bezmoc a časová tíseň. Málokdo umí velmi rychle reagovat ať už jakýmkoliv způsobem. Spíš bych tímto článkem chtěl upozornit na situaci, kterou jsem sám zažil. Nejnebezpečnější na celé té situaci byla souhra naprosto každodenních okolností, které mohou vést k tragédii. 

Ačkoliv nejsem příznivcem všech těch možných moderních aplikací, dokonce jsem hrdým majitelem knižního jízdního řádu, jednu aplikaci jsem začal vcelku často využívat. Jedná se o mobilní interaktivní mapu, která funguje také jako navigace. Dnes už velmi zřídka kdy sednu za volat, bez toho abych si nespustil tuto on line aplikaci, která okamžitě reaguje na vzniklé komplikace v mé cestě. Nově tak často poznávám okrajové části Prahy nebo obce ležící na nejvhodnější objízdné trase vedoucí podél ucpané dálnice, kde jiní nevinní řidiči tráví desítky minut. Je to bezvadná věc. 

Nedávno mě však ohrozila. V mé trase vznikla dopravní nehoda a tato chytrá aplikace na tuto vzniklou situaci začala reagovat. Ihned po zjištění začala přepočítávat trasu a informovala mě hláškou, že byla nalezena časově výhodnější trasa. To už jsem stál v koloně. Také aplikace vykreslila tuto komunikaci v zobrazované mapě červeně. Červená místa v mapě jsou místa, kde buď vozidla stojí a nebo vzniká výraznější zpoždění. 

Rozhodl jsem se tuto navigaci neposlechnout a sjel jsem na nejbližší křižovatce z ucpané silnice a to i přesto, že mi aplikace tvrdila, že objízdná trasa je pro mě časově delší. Ihned po odbočení začalo známé přepočítávání. Po několikátém ignorování hlášky "otočte se!" mi aplikace nabídla zcela jinou trasu. Vedla po silnicích nejnižší třídy a pro nás zcela neznámou oblastí. Díky ní jsme pak hladce projížděli obcemi, které jsme se nebáli označit koncem světa. Celou tuto orientální zkušenost zpestřoval fakt, že jsme se nacházeli na jižním Slovensku. Asi po 50 km jízdy s intenzitou provozu nula, kdy jsme za celou dobu potkali jeden traktor a jednu Škodu 120 s maďarskou státní poznávací značkou nám navigace oznámila hlášku: "za 600 metrů odbočte na nájezd". Civilizace, hlavní silnice řekli jsme si a pohlédl jsem na displej, abych se přesvědčil kde vlastně jsme a jak místo nájezdu vypadá.  Na dvě, možná ti vteřiny jsem odvrátil pohled a svižně jsem míjel značku STOP.

Poté jsme nadskočili a málem jsme přišli o kola. Právě jsme totiž překonali typicky slovenský železniční přejezd. A po dalších 300 metrech jsme skutečně dojeli na nájezd. V tom jsem si to uvědomil. 

Tak moderní mapa a vůbec mi neukazuje železniční tratě, nebezpečná místa křížení. Přitom by stačilo tak málo. Aby navigace řekla: "za 600 metrů dojedete k přejezdu bez závor!" 

Myslím si, že tato obtěžující větička v navigaci by zachránila nejeden unavený či nepozorný lidský život.    

Autor: Martin Houška | pondělí 9.9.2019 18:25 | karma článku: 12,05 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Martin Houška

Všechno nejlepší k narozeninám, nádraží !

V těchto dnech oslaví své kulaté narozeniny nádraží Ploskovice, na trati Lovosice - Česká Lípa. Trať, kterou tichá nerozvážnost a nerovnoměrnost provází už od samého počátku.

16.12.2018 v 18:18 | Karma: 15,86 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Jízda výtahem směrem dolů je zakázana! Aneb zakázaný život

Naše země je obklopena tabulkami zákazů a příkazů, jejichž přítomnost je ve většině případů zcela zbytečná. Některé zákazy a dokumenty jsou však vytvářeny jen proto, aby mohlo být následně vymáháno jejich porušení.

14.6.2018 v 14:11 | Karma: 21,82 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

Co bude s Býčkovicemi dál?

BÝČKOVICE - Malebná obec na Litoměřicku se potýká s problémem stagnace a veřejného znechucení. Co však bude s obcí dál, pokud se nezmění její vedení? Mám velké obavy, že velké NIC bude pokračovat.

10.6.2018 v 11:23 | Karma: 7,75 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Martin Houška

PLOSKOVICE - Vlaky nepojedou, zámek bude uzavřen

Všichni, kdo se v nejbližších dnech chystají navštívit kraj květů, hradů a zámků by měli zbystřit, na železniční trati Litoměřice - Česká Lípa bude výluka a zámek v Ploskovicích bude z důvodů natáčení seriálu 1.republika uzavřen.

8.5.2018 v 16:07 | Karma: 5,69 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování

Martin Houška

Nehoda na křižovatce u Ploskovic je opět zdárným příkladem arogance

Dne 29.1. se křižovatka na silnici 1/15 poblíž Ploskovic stala opět němým svědkem lidské blbosti a arogance.

29.1.2018 v 16:47 | Karma: 30,91 | Přečteno: 2650x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  15:18

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Přečtete - li mé články, poznáte můj postoj k životu. Obvykle můj text obhajuje názor, jež mé řádky vyvrací obecné příkoří či nepravdy. To vše mnohdy v zesměšňující či satirické podobě.

Seznam rubrik